Diyarbakır Tanıma – Tenfiz Avukatı

Diyarbakır ve Diyarbakır’ın tüm ilçelerinde Birtane hukuk bürosu uzman kadrosu ile birlikte size en iyi şekilde hizmet vermektedir. Avukatlarımız birçok alanda uzman olmaktadır. Herhangi bir dava ile birlikte büromuza başvurarak avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz. Büromuzda tanıma tenfiz avukatımız da yer almaktadır. Peki tanıma tenfiz davası nedir? Bilindiği üzere bir mahkemede karar verildiği zaman bu karar kural olarak ait olunan ülke sınırlarında geçerli olmaktadır. Fakat bazı durumlar ortaya çıktığı zaman bir ülkenin mahkemesinde verilen bir karar başka bir ülke mahkemesinde de kabul edilebilir. Yabancı bir ülkede mahkemede verilen kararların Türkiye sınırları içerisinde de uygulanması için dava açılmaktadır. Bu davaya ise tanıma ve tenfiz davası denmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası Şartları

Tanıma tenfiz davası açılacağı zaman bazı şartlar bulunmaktadır. Davanın açılabilmesi için de bu şartların yerine getirilmesi gerekir. Peki bu şartlar nelerdir? Yabancı bir mahkeme tarafından verilen bir ilan olması gerekmektedir. Yani davanın mahkeme tarafından nasıl bir hükme bağlandığını gösteren bir belge olmalıdır. Bu belgenin resmi olması da önemlidir. Aynı zamanda dava hukuk davası olması gerekmektedir. Türk mahkemelerinin münhasıran yetki alanına girmeyen bir konu olması da şart olmaktadır. Aynı zamanda Türk kamu düzenine de herhangi bir şekilde aykırılık göstermemesi gerekir.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak İçin Gerekli Belgeler

Tanıma tenfiz davasının açılması için bazı gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler:

  • Kararın kesin olduğuna dair şerh.
  • Yabancı mahkeme tarafından veriliş olan kararın tasdikli sureti veya aslı
  • Apostil şerhi
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
  • Konsolosluktan alınan veya noter tasdikli olan avukat vekaletnamesi

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Bu davanın süresi tebligat yapılacak kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tanıma tenfiz davasının bir hafta ile bir ay içerisinde sonuçlanması için her iki tarafın da Türkiye sınırları içerisinde bir avukatı olması gerekmektedir. Taraflardan biri Türk vatandaşı olmasına rağmen yurt dışında yaşıyor ise Türkiye’de avukat tuttuysa 3 ile 6 ay içerisinde dava sonuçlanır. Taraflardan biri yurt dışında yaşıyor ve yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye içerisinde avukat tuttuysa 6 ile 12 ay arasında dava sonuçlanır.

Arayın